علت ترک خوردن کابینت چیست؟
هر چند که علت ترک خوردن صفحه کابینت باید به صورت تخصصی بررسی شود، نگهداری و نظافت درست بر طول عمر مفید کابینت اضافه میکند و مانع از هرگونه آسیب و ترک خوردگی در آن میشود. مواردی از قبیل جنس مغزی کابینت، ضخامت مورد استفاده و نوع رنگ میتواند بر مقاومت کابینت در مقابل عوامل مختلفی همچون تغییر دما، رطوبت و وزن بالا تاثیر گذار باشد، بنابراین در زمان انتخاب متریال برای طراحی کابینت آشپزخانه، کابینت ساز و صاحب خانه باید حتما به آب و هوا و فضایی که قرار است کابینت در آنجا نصب شود، به صورت ویژه توجه نمایند.
اگر به اطلاعات بیشتر درمورد علت ترک خوردن کابینت و جلوگیری از آن احتیاج دارید، این نوشتهها را از دست ندهید!
علت ترک خوردن کابینت
قبل از اینکه بخواهیم علل مختلف ترک خوردن کابینت را با شما در میان بگذاریم باید در مورد دلایل ترک خوردگی صحبت کنیم، ترک خوردن صفحه کابینت معمولاً به دلیل انبساط و انقباض ناشی از تغییرات در سطح رطوبت و دما ایجاد میشود و انتخاب متریال مناسب با توجه به آب و هوا در این موضوع بسیار اهمیت دارد.
البته در بررسی علت ترک خوردن صفحه کابینت مشاهده شده که در برخی از موارد این ترکها ناشی از وزن بیش از حد وسایل، بر روی کابینت ایجاد میشود و صاحب خانهها باید برای افزایش طول عمر کابینت در زمان استفاده از آن به این نکته توجه کرده و از پر کردن بیش از حد کابینتها و یا گذاشتن لوازم سنگین بر روی صفحه کابینت خودداری نمایند. در مناطق زلزله خیز هم، ترک خوردن صفحه کابینت اتفاقی کاملا رایج و متداول است.
عوامل موثر بر علت ترک خوردن کابینت
عوامل موثر بر ترک خوردن صفحه کابینت بسیار زیاد و متنوع است و همین موضوع بعضا تشخیص این مسئله را برای افراد متخصص هم دشوار میکند. ولی به صورت کلی علت ترک خوردن صفحه کابینت را میتوان به دو بخش پایین بودن کیفیت متریال مصرفی و عدم استفاده اصولی از کابینتها تقسیم بندی کرد. در ادامه قصد داریم برخی از رایجترین علل ترک خوردن صفحه کابینت را برای شما شرح دهیم تا بهتر بتوانید از این اتفاق جلوگیری کنید.
جنس صفحه کابینت، علت ترک خوردن کابینت
نوع متریالی که در ساخت صفحه کابینت به کار رفته میتواند مقاومت آن در برابر ترک خوردن را هم افزایش دهد، برخی از کابینتها مانند کابینت چوبی بیشتر در معرض ترک خوردگی قرار دارند. انبساط و انقباضهای پی در پی باعث ترک خوردگی صفحه کابینت در طولانی مدت میشود. جابهجایی و حمل و نقل نادرست کابینتها هم میتواند علت ترک خوردن صفحه کابینت آشپزخانه شما باشد.
شاید علت ترک خوردن کابینت سطح رطوبت خانه باشد
یکی از اصلیترین دلایل ترک خوردگی صفحه کابینت، سطح رطوبت در خانه است. آب و رطوبت موجود در هوا، توسط چربیهای روی کابینت جذب شده و سبب انبساط سطح کابینت میشوند، سپس سطح رطوبت کاهش یافته و صفحه کابینت منقبض شده و به اندازه اصلی خود برمیگردد که همین موضوع در طولانی مدت ترکهای ریز و درشتی را روی کابینت به جا میگذارد.
این اتفاق ممکن است بارها و بارها تکرار شود و رنگ، روکش و سایر قسمتهای صفحه کابینت آشپزخانه شما را به مرور زمان از بین ببرد. اگر بر روی کابینت آشپزخانه شما هم از این مدل ترکها و لکهها ایجاد شده است، حتما به سطح رطوبت خانه توجه نمایید. در مناطقی که رطوبت هوا بالا است و اصطلاحاً آب و هوای شرجی دارند، توصیه میشود از متریال ضد آب و مقاوم در برابر رطوبت در ساخت کابینتها استفاده شود.
وزن بیش از حد وسایل و علت ترک خوردن کابینت
چوب ماده اولیهای است که از آن در ساخت کابینت استفاده میشود. هر چقدر استحکام چوبهای مصرفی در ساخت کابینت بیشتر باشد، میتوان وسایل سنگینتری را بر روی آن قرار داد. البته در زمان استفاده از کابینتهای چوبی هم محدودیت حجم وجود دارد و اگر وزن بیشتری نسبت به وزنی که صفحه کابینت تحمل میکند به آن اضافه شود، در این احتمال ترکی خورگی در صفحه کابینت بالا میرود. وزن بیش از حد وسایل یکی از دلایل رایج ترکی خوردگی کابینت است که بعضا تا شکستن چوب هم پیش میرود و به صاحب خانه هزینههای زیادی را تحمیل میکند. اگر شما برای رعایت وزن مناسب برای کابینت آشپزخانه دغدغه دارید، باید به نکات زیر توجه نمایید:
- خم شدن یا تغییر شکل کابینتها یکی از مهمترین علائمی است که نشان میدهد وزن وسایل روی کابینت زیاد میباشد و باید از این وزن کم کرد.
- تغییر فرم روکش صفحه کابینت هم زنگ خطری جدی محسوب میشود.
احتمال دارد علت ترک خوردن کابینت گرما و سرما باشد
همانطور که در ابتدا هم بیان کردیم آب و هوا یکی از عوامل موثر بر ترک خوردگی صفحه کابینت میباشد، تغییرات دما و ایجاد گرما و سرما زیاد بر روی صفحه کابینت میتواند سبب ترکهای جدی روی صفحه کابینت شود و در طولانی مدت تعداد این ترکها افزایش یابد. امکان دارد وسایل و ظروفی با دمای بسیار زیاد همچون قابلمه را مستقیماً بر روی صفحه کابینت بگذارید که این موضوع امکان ایجاد ترک بر صفحه کابینت را بالا میبرد.
نحوه نصب صفحه کابینت هم موثر است
نحوه نصب صفحه کابینت یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر عمر مفید صفحه کابینت و یکی از چندین علت ترک خوردن کابینت است، به همین دلیل اهمیت کار با کابینت ساز و نصاب حرفهای و کاربلد در اینجا مشخص میشود. اگر نصب کابینت با دقت و صحیح انجام شده باشد، عمر مفید کابینت افزایش مییابد و بر زیبایی کابینتها و دکوراسیون آشپزخانه موثر است و از ترک خوردگی هم جلوگیری میکند. نصب غیر اصولی کابینت ممکن است علت ترک خوردن صفحه کابینت باشد.
چطور میتوانیم مانع از ترک خوردن صفحه کابینت شویم؟
چطور میتوانیم مانع از ترک خوردن صفحه کابینت شویم؟ همواره رعایت برخی نکات جزیی و ساده میتواند از مشکلات بزرگ و جدی جلوگیری نماید. در مورد ترک خوردن صفحه کابینت هم این موضوع صدق میکند و اگر صاحب خانه پس از نصب کابینت به موارد مختصری توجه داشته باشد، عمر مفید کابینت افزایش یافته و تا سالهای طولانی هیچگونه ترک خوردگی را تجربه نخواهد کرد. رعایت نکات زیر به شما کمک میکند که مانع از ظاهر شدن هرگونه ترک بر رویکابینت خود شوید، این نکات مهم عبارتند از:
استفاده از دستگاه رطوبت ساز
اگر میزان رطوبت در فضای صبحها زیاد و در طول شب میزان این رطوبت کاهش یابد، این موضوع هم ممکن است سبب ایجاد ترک بر روی صفحه کابینت شود. برای جلوگیری از این گونه ترکها، بهتر است از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید تا میزان رطوبت صبح و شب در فضا متعادل شود. متعادل نگه داشتن سطح رطوبت، مانع ایجاد انبساط و انقباض در سطح صفحه کابینت شده و از ایجاد ترک جلوگیری کرده و عمر مفید کابینت افزایش مییابد.
ترمیم و تعمیر سریع قسمتهای ترک خورده
هر زمان که کوچکترین ترک خوردگی و یا تغییر شکل را بر روی صفحه کابینت آشپزخانه خود مشاهده کردید، حتما در اسرع وقت علت ترک خوردگی را پیدا کرده و کار ترمیم و تعمیر قسمت ترک خورده را آغاز کنید. ترمیم صفحه کابینت به وسیله درزبندهای مخصوص انجام میشود و سپس روکش دیگری بر روی آن نصب میگردد که نقش حفاظتی دارد و از ترک خوردگی مجدد جلوگیری میکند. اگر تعمیر ناحیه آسیب دیده در اسرع وقت انجام نشود، هر زمان که جسمی را بر روی صفحه کابینت میگذارید این ترک و شکستگی گسترش پیدا کرده و به نواحی دیگر هم نفوذ میکند.
جلا دادن صفحه کابینت به صورت مستمر
اگر میخواهید از هرگونه ترک خوردگی جلوگیری کنید، باید صفحه کابینت خود را همواره خشک نگه داشته و برای جلوگیری از ترک صفحه کابینت از روغنهای مخصوص استفاده کنید. قرار دادن اجسام با دمای بسیار بالا همچون قابلمه داغ، به صورت مستقیم بر روی کابینت میتواند در طول مدت سبب خشکی و حتی انبساط در سطح چوب شود و در نهایت به صفحه کابینت آسیب وارد کند. بسیاری از کابینت سازها به افراد پیشنهاد میکنند که از پارافین برای جلوگیری از خشکی کابینتهای چوبی استفاده نمایند و از ترک یا شکستگی صفحه رویی کابینت با این روغن کاری جلوگیری کنند.
خشک کردن سریع کابینت
صفحه کابینتهای گرانیتی آسیب پذیری خاصی در برابر رطوبت و آب ندارند ولی اگر صفحه کابینت آشپزخانه شما از جنس ام دی اف باشد، آب و رطوبت زیاد میتواند در طولانی مدت عمر مفید کابینت شما را پایین بیاورد. به همین دلیل اگر کابینت شما از جنس ام دی اف و یا مشتقات آن است باید حتما نسبت خشک بودن آن توجه ویژهای داشته باشید و اجازه جذب آب را صفحه کابینت ندهید.
آیا ترک صفحه کابینت جای نگرانی دارد؟
ترک خوردگی در صفحه کابینت مشکلی رایج و متداول است، این ترکها معمولا کوچک و جزیی میباشد و بیشتر روی ظاهر و زیبایی کار تاثیر دارد تا کارایی و عملکرد کابینت! ولی بهتر است هر زمان متوجه ترک روی کابینت خود شدید، سریعا نسبت به بررسی علت و ترمیم آن اقدام نمایید تا با هزینه مختصر بتوانید از آسیبهای بیشتر جلوگیری کنید. در پاسخ به این سوال که آیا ترک صفحه کابینت جای نگرانی دارد؟ باید بگوییم که فقط زمانی باید نگران ترکهای صفحه کابینت خود باشید، که متوجه وجود آسیبهای جدی و ترکهای عمیق روی صفحه کابینت خود میشوید.
اگر صفحه کابینت شما ترک خورده و برای رفع این مشکل میتوانید از مواد خاصی برای پوشش درزها و جلوگیری از گسترش آن استفاده کنید. برای پوشاندن ترکهای روی صفحه کابینت، بهترین راه استفاده از درزگیر میباشد، با توجه به اینکه اکثر صفحه کابینتها از مشتقات چوب هستند و بر روی آنها روکش نصب میگردد، ابتدا باید با متریال مخصوصی که برای این کار وجود دارد، درزگیری انجام گیرد و سپس بر روی آن روکش جدید نصب شود. با این کار ترک ایجاد شده بر روی صفحه کابینت ترمیم شده و ظاهر کار هم زیبایی خود را دوباره به دست میآورد و ترک از دید مخفی میماند.
در گذشته بیشتر از سنگ گرانیت برای صفحه کابینت استفاده میشد که خب به طبع مشکل ترک خوردن را نداشت، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، صفحه گرانیتی جای خود را به ام دی اف و فرآوردههای چوبی داده است و هر کدام این متریال جدید نیاز به مراقبتهای ویژهای دارد. به همین دلیل است نمیتوان به طور قطعی گفت که کدام جنس و مدل ترک نمیخورد و یا آسیب نمیبیند ولی رسیدگی به موقع و نگهداری صحیح و اصولی میتوانند از هرگونه آسیب جدی به انواع صفحه کابینت جلوگیری کند.
عمر مفید کابینت
معمولا عمر مفیدی که برای انواع صفحه کابینت در نظر میگیرند، چیزی در حدود 15 تا 35 سال است البته در صورتی که به خوبی از آن نگهداری شود. پس از گذشت این مدت زمان بهتر است صفحه کابینت تعویض شود، اگر قادر به تشخیص میزان آسیب وارده به صفحه کابینت خود نیستید باید در مورد این موضوع با یک کارشناس مشورت کنید.
اگر از این نوشته لذت بردید و تمایل به کسب اطلاعات بیشتر داشتید، میتوانید با شماره ۰۹۱۲۸۲۵۱۲۵۲ تماس بگیرید و از مشاوره کاملا رایگان متخصصان گریت کابینت در زمینههایی مانند طراحی دکوراسیون آشپزخانه، تعمیرات و بازسازی آشپزخانه، سفارش و خرید انواع کابینت آشپزخانه و هر مورد و سوال دیگری استفاده کنید!