صفر تا صد بازسازی آسایشگاه سالمندان
پرداختن به مسائل سالمندان با توجه به صنعتی شدن جوامع و تبعات اقتصادی فرهنگی و اخلاقی آن، بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین با توجه به این که شمار سالمندان در کشور ما در حال افزایش است، هدف از طراحی خانه سالمندان فراهم آوردن امکانات بسیار برای این افراد میباشد تا در حد امکان به نیازهای روانی، اجتماعی و جسمانی آنها پاسخ داده شود. بدین منظور ایجاد فضایی آرام و بدون تنش میتواند آرامش بخش روح و روان سالمندان باشد. در این قسمت سعی شده که به استانداردهای طراحی خانه سالمندان، اصول طراحی خانه سالمندان و طراحی داخلی خانه سالمندان پرداخته شود.
به بازسازی علاقه دارید؟ این نوشتهها را هم بخوانید!
طراحی و بازسازی آسایشگاه سالمندان
اکنون پس از بررسی ویژگیهای سالمندان، رهنمودهایی را برای طراحی فضاهای سبز برای سالمندان ارائه میدهیم که با رعایت این موارد درطراحی فضا برای سالمندان میتوان محیط مناسب و دلنشینی را برای این افراد به وجود آورد. این موارد به شرح زیرند:
- فواصل و طول مسیرهای دسترسی از حالت عادی کمتر باشد، برای مثال تعداد و محل قرار گیری سرویسهای بهداشتی باید به صورتی باشد، که افراد سالمند در کوتاهترین زمان، و مناسبترین مسیر ممکن بتوانند به آن دسترسی پیدا کنند. هیچ گونه بلندی یا مانعی در مسیر حرکت افراد سالمند قرار نداشته باشد.
- سعی شود تا جای ممکن از مسیرهای شیبدار کمتر استفاده شود و در صورتی که مجبور به استفاده از مسیرهای شیبدار هستیم حدالامکان از نرده در کنار مسیرها برای دستگیری افراد سالمند استفاده شود.
- لازم است عوامل محرک حواس بینایی، شنوایی لامسه و بویایی در طراحی فضای باز به کار گرفته شود، تا لذت و ادراک محیط به نحو مناسبی انجام بگیرد.
- سرنخهای لامسه بسیار مهم و شامل تغییرات در بافت کف پیاده روها و محل برخورد مسیرها یا قبل از محوطه پله هاست. این تغییر را میتوان با تغییر در مصالح کفسازی به وجود آورد.
- با توجه به این که سالمندان زودتر از افراد دیگر خسته میشوند، باید در فواصل مشخصی برای این افراد نیمکت های مناسبی طراحی کرد.
- بهتر است فضاهای خاصی برای ورزشهای سبک و نرمش برای سالمندان در نظر گرفته شود، برای مثال راه رفتن مورد علاقه بسیاری از سالمندان در سنین بالاست، بنابراین میتوان با طراحی مسیرهای پیاده روی مناسب و متنوع، به نیاز آنها پاسخ مثبت داد.
- یکی از تفریحات افراد سالمند صحبت کردن آنها با یکدیگر است طراحی فضاهایی برای تجمع سالمندان و گفتگو با یکدیگر در خارج ازمسیرهای تردد میتواند بسیار مناسب باشد. طراحی فضاهایی جهت تجمع سالمندان در خارج از مسیرهای تردد.
اتاقها در بازسازی آسایشگاه سالمندان
به طور کلی در هر اتاق نباید بیش از 4 نفر زندگی کنند. اتاق حتما باید دارای یک پنجره باشد.فضای کافی برای جابهجا کردن و حرکت دادن ویلچر موجود باشد و حتما داخل واحد حمام داشته باشد.درِ اتاق نیز نباید به داخل اتاقهای دیگر باز شود. کنار یا بالای تختخواب بیمارباید زنگی برای صدا کردن فوری پرستار یا اعلام خطر وجود داشته باشد و آب خوردن در دسترس سالمند باشد. همچنین نور کافی برای مطالعه در رختخواب فراهم شود.
اگر محیط خصوصی امکان پذیر نیست در فاصله بین تختخوابهای اتاق پردهای باشد تا در صورت نیاز، سالمند بتواند با کشیدن پرده یک محیط خصوصی برای خود ایجاد کند. تخت نسبت به پنجره باید دید داشته باشدو یک صندلی راحت در کنار تخت باشد.همچنین هر سالمند باید یک کمد جداگانه وهماتاقیهای سازگار، همزبان و متناسب با خود داشته باشد. در صورت تمایل، اتاق تلفن داشته باشد و ملحفههای تمیز در دسترس باشد.
سرویس بهداشتی در بازسازی آسایشگاه سالمندان
طراحی این مکانها باید طوری باشد که ویلچر در آنها به راحتی وارد و خارج شود و امکانات مناسب برای افراد معلول داشته باشد. سینکها باید مجهز به آب سرد و گرم باشد. در این مکان میلههای حمایتکنندهای باشد که فرد بتواند در حین حرکت دست خود را به آنها بگیرد و از آنها برای تسهیل حرکت استفاده کند. در این مکانها باید زنگهایی وجود داشته باشد که در صورت بروز حادثه فوراً پرستارها مطلع شوند.
سالنها در بازسازی آسایشگاه سالمندان
در تمام اتاقها، پریزهای برق و وسایل خطرناک باید با رنگهایی که به شدت جلب توجه میکنند (مثل قرمز پررنگ و غیره) مشخص شوند.در سالنها و اتاقها باید میلههایی دورتادور اتاق وجود داشته باشد که سالمند در هنگام حرکت بتواند از آنها کمک بگیرد.
سالن و راهروها باید دست کم آنقدر وسعت داشته باشد که به طور همزمان دو ویلچر بتوانند از کنار هم عبور کنند. همچنین برای استراحت سالمندان صندلیها و کاناپههای راحتی باید در آن تعبیه شود. یک تابلوی اعلانات نیز لازم است تا قوانین و خبرهای سرای سالمندان را به اطلاع ساکنان برساند.
سالن تفریح و ورزش در بازسازی آسایشگاه سالمندان
خانه سالمندان باید دارای سالنهای مناسبی برای ورزش و تفریح سالمندان باشند. وسایل سرگرمی و تفریح متناسب با شرایط به میزان کافی در آنجا وجود داشته باشد. مکانها یا اتاقهای خصوصی مناسبی برای ملاقات با دوستان یا اعضای خانواده داشته باشد. در ضمن، اتاقهای خصوصی برای انجام معاینات و اقدامات پزشکی در آنها تعبیه شده باشد.
ویژگیهای محیطی سرای سالمندان
سرای سالمندان باید تمیز باشد و از نظر ظاهری مرتب به نظر برسد، بو و هوای مطبوع داشته باشدو از سروصدای ترافیک شهر یا دیگر صداهای آزاردهنده دور باشد. تهویه مناسب هوا و اعتدال درجه حرارت در زمستانها و تابستانها، دسترسی به تلفن عمومی برای همه و صندوق مخصوص برای نامهها و مرسولات هر فرد در نظر از دیگر لوازم و شرایط چنین موسسهای است.
اقدامات ایمنی و محافظتی خانه سالمندان
محیط باید فاقد خطراتی نظیر نور کم، مسیر سنگلاخ، صندلیهای ناپایدار و در حال شکستن یا وسایل دستو پاگیری باشد که ممکن است فرد در هنگام راه رفتن به آنها برخورد کند. به طور سالانه این اماکن باید از نظر امنیت در برابر آتش، زلزله و حوادث دیگر به طور رسمی بررسی و بیمه شوند.
مسیرهای خروج اضطراری باید در نظر گرفته شده باشد و امکانات اطفاء حریق فراهم باشد. وسایل کمکهای اولیه و اورژانس و زنگ خطرهای مناسب در تمام ساختمان جهت اطلاعرسانی فوری و اورژانس به تمام سالمندان نیز باید وجود داشته باشد. با توجه به مشکلات شنوایی در این سنین، صدای این زنگ خطرها باید طوری باشد که تمام سالمندان به راحتی آن را بشنوندحتی اگر خواب هستند. تعداد پلههای طبقات نباید زیاد باشد و باید آسانسور به میزان کافی برای حرکت در بین طبقات وجود داشته باشد. برای پنجرهها، تراسها و پشتبام، نردههای محافظ تعبیه شده باشد.
نیازهای طبی در بازسازی آسایشگاه سالمندان
تمام داروهای مورد نیاز بیمارباید مهیا باشد. همچنین وجود پرستارهای مجرب و دورهدیده برای انجام کمکهای اولیه و اقدامات احیا به طور شبانهروزی و ویزیت روزانه توسط پزشک عمومی در صورت نیاز وامکان برقراری تماس فوری با پزشک در موارد اضطراری از قبل هماهنگشده باشد. در صورت نیاز باید امکان ویزیت توسط متخصص بیماریهای مختلف موجود باشد. این فرصت باید به بیمار داده شود که در صورت احساس نیاز بتواند توسط پزشک شخصی خود معاینه و درمان شود.
وجود امکانات فیزیوتراپی در مرکز وهماهنگی با نزدیکترین بیمارستانها برای پذیرش بیماران اورژانسی از ضروریات ست ضمنا باید دفتری در مرکز وجود داشته باشد که بیماریها و شرایط هر بیمار و آدرس، شماره تلفن و نحوه ارتباط برقرار کردن فوری با چند نفر از نزدیکان او در آن خوانا و مرتب به طور مستمر ثبت شود.
باید مکان خاصی برای افراد تعبیه شود تا به مسائل مذهبی خود به راحتی رسیدگی کنند. اتاق مطالعه و کتابها و لوازم مورد نیاز در این زمینه مهیا باشد. امکان شرکت در مراسم مذهبی، تفریحی یا خانوادگی در خارج از مؤسسه برای فرد فراهم باشد وبرنامههای سرای سالمندان آنقدر انعطافپذیر طراحی شود که فرد در صورت عدم تمایل بتواند در هر کدام از آنها شرکت نکند.
اگر از این نوشته لذت بردید و تمایل به کسب اطلاعات بیشتر داشتید، میتوانید با شماره ۰۹۱۲۸۲۵۱۲۵۲ تماس بگیرید و از مشاوره کاملا رایگان متخصصان گریت کابینت در زمینههایی مانند طراحی دکوراسیون آشپزخانه، تعمیرات و بازسازی آشپزخانه، سفارش و خرید انواع کابینت آشپزخانه و هر مورد و سوال دیگری استفاده کنید!