طراحی و بازسازی کلینیک روانشناسی
در حال حاضر با توجه به بیشتر شدن دغدغهها و مشغلههای زندگی، افراد زیادی هستند که به کلینیکها و مراکز مشاوره مراجعه میکنند. شاید تاکنون شما هم بارها به کلینیکهای روانشناسی برای حل مشکلات روحی و ذهنی خود رفته باشید و زمانهای کوتاه و یا طولانی مدت را در آنجا سپری کرده باشید. طراحی داخلی کلینیک روانشناسی با سایر طراحیهای داخلی مراکز درمانی متفاوتتر است چرا که طراحی داخلی مطب روانشناسی تاثیر زیادی بر روحیه افرادی که به آنجا مراجعه میکنند، دارد. بنابراین در این مطلب با گروه هنری پتروگ همراه باشید تا با تمام نکات و بایدها و نبایدهای طراحی داخلی کلینیک روانشناسی آشنا شوید.
قصد بازسازی مرکز روانشناسی خود را دارید؟ این مقالهها را هم بخوانید!
اهمیت طراحی داخلی و بازسازی کلینیک روانشناسی
نتیجهی یک تحقیق انجامشده در رابطه با تاثیر دکوراسیون داخلی کلینیک روانشناسی بر روی بیماران به این صورت اعلام شده است: حدود 30 عکس از دکوراسیونهای متفاوت مطب روانشناسی به افراد مختلف نشان داده شد و در نهایت بیشترین عکسهایی که مورد استقبال قرار گرفت مربوط به دکوراسیونهایی بود که به صورت شیک و دنج طراحی شده بودند. از نظر مراجعه کنندگان و بیماران، مطبهایی که در طراحی داخلی خود از صندلیهای راحت، کوسنهای نرم، آثار هنری و …، استفاده کرده بودند، تمایل بیشتری برای مراجعه و دریافت خدمات مشاوره از آنها داشتند.
در واقع همانطور که پیشتر گفتیم بیمارانی که برای حل مشکلات روحی به مراکز روانشناسی مراجعه میکنند نسبت به بیمارانی که برای حل مشکلات جسمی و زیبایی به مطبهای پزشکی میروند، نیاز بیشتری به حضور در محیطی آرامش بخش و صمیمی دارند. طراحی دکوراسیون داخلی مطب روانشناسی یک آیتم غیرضروری نیست که در صورت نداشتن طراحی داخلی حرفهای و اصولی به راحتی از کنار آن رد شویم، بلکه یکی از مهمترین نکات در تاسیس مراکز روانشناسی محسوب میشود.
رنگها و فرمهای آرامش بخش برای بازسازی کلینیک روانشناسی
در رابطه با طراحی داخلی مطب بایستی از رنگها و فرمهای آرامش بخش بهره گرفت که در ادامهی نوشتار به آنها پرداخته میشود. طراحی داخلی مطب روانشناسی بایستی با در نظر گرفتن احساسات و عواطف گوناگون افراد تنظیم و به انجام برسد و این احساسات بایستی به گونهای باشد تا هر گونه ترسی را کاهش دهد. از نظر روانی در نخستین مراجعهی یک فرد بیمار به مطب روانشناس فاکتورهای گوناگونی از محیط پیرامون بر روی حس اعتماد به نفس فرد تاثیر میگذارد و در واقع باید به صورتی باشد که موجب به وجود آمدن رغبت در شخص بیمار برای برگشت و ادامهی درمان گردد.
هر چه دکوراسیون مطب روانشناس گرم، صمیمی و لذت بخش باشد، نه فقط بر روی آرامش مراجعین اثر بخش میگردد، بلکه آن را نشانهای از احترام به خود قلمداد میکنند و به طور ناخودآگاه حسی مبتنی بر خدمات شایستهتر در این مکان را در آنها به وجود میآورد. حال به طرح سوالاتی چند در رابطه با طراحی داخلی مطب روانشناسی میپردازیم که خوب است پیش از شروع کار آنها را از خود و پیمانکار و شرکت بازسازی مورد نظر خود بپرسیم:
- استانداردها و سبکهایی را که باید در بازسازی کلینیک روانشناسی رعایت کنیم، کدام موارد میباشند؟
- در طراحی داخلی مطبها و مراکز درمانی روانشناسی در کل فضا و محیط را به چند دسته میتوان تقسیم بندی کرد؟ به چه صورت؟
- تم کلی فضای داخلی یک مطب را در بازسازی کلینیک روانشناسی به چه صورت طراحی کنیم؟
- در بازسازی کلینیک روانشناسی از کدام متریال استفاده شود، بهتر است؟
- در طراحی داخلی و بازسازی کلینیک روانشناسی، رنگ چه تاثیری دارد؟
- کدام رنگها در بازسازی کلینیک روانشناسی توصیه میشوند؟
- از کدام رنگ بهتر است در بازسازی کلینیک روانشناسی استفاده نکنیم؟
- نورپردازی مناسب برای بازسازی کلینیک روانشناسی به چه صورتهایی انجام میشود؟
- آیا استفاده از مبلمان در طراحی داخلی مطب روانشناسی تاثیر دارد؟ به چه صورت؟
- طراحی و دیزاین اتاق انتظاریا همان لابی انتظار به چه صورت باشد؟
- رنگ سالن انتظار به چه صورت باید باشد؟
- چرا رنگها در بحث دکوراسیون و بازسازی کلینیک روانشناسی آن قدر مهم هستند؟
- آیا به جز مبلمان در مطب به تجهیزات دیگری نیاز است؟
- نحوه و چگونگی آرایش اتاق مشاوره چه تاثیری بر روی احساسات خواهد داشت؟
- انتخاب و تاثیر رنگ در اتاق مشاوره به چه صورت است؟
- آیا مبلمان و میز و صندلی و مدل آنها در مطب، تاثیری بر طراحی داخلی مطب دکتر روانشناس دارد؟
- در طراحی و دکوراسیون داخل مطب، مراجعین به مطب را در اولویت قرار دهید.
- نکات مهم و چشم گیر دیگری که میتواند در طراحی داخلی مطب روانشناسی تاثیر داشته باشد، کدام موارد میباشند؟
- آیا در بازسازی کلینیک روانشناسی میتوان از برخی لوازم که باعث حواس پرتی میشوند، استفاده کرد؟
- آیا خودمان به تنهایی و بدون کمک گرفتن از متخصصین در زمینه طراحی و دکوراسیون میتوانیم مطبمان را طراحی کنیم؟
سبکهای طراحی و بازسازی کلینیک روانشناسی
در این جا میخواهیم به بررسی سبکهای مختلف طراحی و دکوراسیون یک مطب و استانداردهایی که باید در بازسازی کلینیک روانشناسی رعایت کنیم، بپردازیم. شاید تا کنون بارها و بارها برای حل مسائل و مشکلاتتان، رشد فردی، انجام تستهای روانشناسی و یا مشاوره گرفتن از متخصصین، برای ویزیت شدن توسط پزشکان، مجبور شدهاید که به فضاهای کلینیکی، درمانی و یا مطبها مراجعه کرده باشید.
ممکن است، در این مکانها مدت زمانی کوتاه و یا زیاد را سپری کرده باشید و متوجه تاثیر آن محیط و جو حاکم بر آن، بر روحیهی خود شده باشید. میخواهیم بدانیم استفاده و کاربرد یک طراحی مناسب با فضای و قابل قبول چه تاثیراتی میتواند بر روح و روان مراجعه کنندگان دارد. ذکر این نکته ضروری است که نباید مطب و یا مرکز درمانی را به عنوان یک فضای غیر ضروری تلقی کرد.
تاثیرات مطب روانشناسی بر حال روحی مراجع
با توجه به تحقیقها و بررسیهای انجام شده در تمام علوم، چه پزشکی و چه غیرپزشکی به این نتیجهی مهم رسیدهایم که تاثیر بهبود روح و روان یک بیمار بر روی حل معضلات جسمی او قابل انکار نیست. بنابراین باید در طراحی فضاها و مکانهای درمانی باید دقت کنیم که کمترین تاثیر منفی بر روی بیمار را داشته باشد و تا آن جا که ممکن است، از فضاهای دکور شدهای استفاده کنیم که تاثیر مثبت و خوبی بر روی روح و روان مراجعه کنندگان بگذارد.
ذکر این نکته نیز ضروری است که بیمارانی که به مطبهای روانشناسی برای درمان مراجعه میکنند، نسبت به بیمارانی که برای امراض جسمی به مراکز و مطبها مراجعه میکنند و هم چنین بیماران بستری، نیاز بیشتری به حضور در فضاها و محیطهای آرامش بخش و جذاب و صمیمی دارند. پس با توجه به این نکته طراحی داخلی مطب روانشناسی باید با بهره گرفتن از روشهای علمی و هم چنین اصول رنگ شناسی و با کمک گرفتن از متخصصین این امر، به صورتی مطلوب و قابل قبول برای مراجعه کنندگان ارائه شود. در طراحی داخلی مطبها و مراکز درمانی روانشناسی در کل فضا و محیط را به دو دسته میتوان تقسیم بندی کرد:
- دستهی اول مطبهای روانشناسی هستند که در آن یک پزشک با داشتن مدرک روانشناسی، روانپزشکی و یا شخصی با داشتن مدرک مشاوره، در این مطبها مشغول به درمان و فعالیت میباشند. این مطبها دارای بخش و یا دپارتمانهای مختلف و مجزا را ندارند و درواقع ساختمان این مطب از یک اتاق انتظار یا سالن انتظار و یک اتاق درمان که همان اتاق پزشک میباشد، تشکیل شده است.
- دستهی دوم شامل مراکز و یا همان کلینیکهای روانشناسی هستند که از اجزاء و دپارتمانهای مختلفی تشکیل شده اند. این دپارتمانها میتواند شامل دپارتمان روانکاوی، روانشناسی، مشاوره و روانشناسی کودک، روانشناسی قانونی، روانشناسی کودکان استثنایی، مشاوره و… باشند. واضح است که در این مراکز و کلینیکها خدمات متفاوت و مختلفی قابل ارائه به مراجعه کنندگان دارند. افراد مراجعه کننده با هدفهای متفاوتی وارد این مراکز شده و طبعا به بخشهای متفاوتی نیز ارجاع داده خواهد شد.
رنگ در طراحی داخلی و بازسازی کلینیک روانشناسی
تمامی رنگ ها اثرات روانشناسی خاصی را در خود پنهان دارند و به طور مستقیم بر روحیه افراد تاثیر مستقیم میگذارند. یکی از مهم ترین نکات طراحی داخلی کلینیک روانشناسی انتخاب رنگ و ترکیب رنگ با هارمونی مناسب است. رنگ های مات و خنثی بهترین انتخاب برای طراحی داخلی مراکز روانشناسی هستند و به طور مقابل رنگ های تند و جیغ مانند قرمز در مکان هایی که بیماران رفت و آمد میکنند، اصلا مناسب نیست. در ادامه ما به اثرات روانشناختی برخی از رنگ های پرطرفدار در دکوراسیون داخلی که برای طراحی داخلی این مراکز مناسب هستند، اشاره میکنیم.
چه رنگهایی را نباید در مطب روانشناسی استفاده کرد؟
- رنگ قرمز: با این که رنگ قرمز یک رنگ شاد و پرهیجان در میان سایر رنگ ها شناخته میشود اما اگر به صورت اصولی و کنترل نشده در دکوراسیون داخلی کلینیک روانشناسی استفاده شود، برای بیماران به شدت تنش زاست. رنگ قرمز باعث تحرک و گرما در افراد میشود و به همین دلیل این رنگ برای افرادی که از بیماری های روحی و روانی رنج میبرند، به شدت کلاف کننده است. بنابراین تا جایی که امکان دارد از رنگ قرمز کمتر استفاده کنید.
- رنگ مشکی: معمولا رنگ مشکی در طراحی دکوراسیون های داخلی طرفداران پر و پاقرص خودش را دارد. در واقع رنگ مشکی یکی از رنگ های با اصالت است و به فضا پختگی میبخشد اما اگر به تنهایی در طراحی داخلی مورد استفاده قرار بگیرد، شدت تیرگی این رنگ باعث بیشتر شدن افسردگی در بیماران میشود. پس بهتر است همین الان رنگ مشکی را از دکوراسیون داخلی مطب روانپزشکی و یا روانشناسی خط بزنید.
- رنگ زرد: در روانشناسی رنگ ها، رنگ زرد به رنگ دوقطبی شناخته میشود. دلیل این نامگذاری هم این است که رنگ زرد در بعضی از افراد موجب سرحالی و انرژی در آن ها میشود و برای برخی از افراد دیگر تنش را چندین برابر میکند. پس بهتر است چنین رنگی را در طراحی داخلی کلینیک روانشناسی استفاده نکنید چرا که نمیدانید رنگ زرد چه تاثیری بر بیماران میگذارد و آن ها چه واکنشی در برابر این رنگ دارند.
- رنگ نارنجی: رنگ نارنجی هم مانند رنگ های قرمز و زرد در دسته رنگ های پرانرژی قرار میگیرند که استفاده از آن برای دکوراسیون داخلی و بازسازی کلینیک روانشناسی اصلا توصیه نمیشود.
- رنگ بنفش سیری: رنگ بنفش روشن برای چیدمان کلینیک روانشناسی رنگ آرامش بخشی محسوب میشود ، اما اگر رنگ بنفش تند با رنگ مشکی ترکیب شود، احساس افسردگی و سردی را در افراد به وجود میآورد. به همین دلیل توصیه میکنیم از این رنگ و سایر رنگهای تیره مانند سبز یشمی و …، در طراحی داخلی کلینیک روانشناسی استفاده نکنید.
چه رنگهایی مناسب بازسازی کلینیک روانشناسی هستند؟
- رنگ سفید: همانطور که احتمالا خودتان هم متوجه این مسئله شدهاید، بیشتر مراکز درمانی از رنگ سفید در طراحی داخلی خود استفاده میکنند. در واقع اغلب افراد با دیدن رنگ سفید به یاد نظافت، تمیزی و لطافت میافتند و احساس آرامش میکنند. اما نکته ای که در استفاده از این رنگ وجود دارد این است که رنگ سفید هم مانند رنگ سیاه نباید به تنهایی به کار برده شود چرا که اگر فردی به طور طولانی مدت در محیطی قرار بگیرد که همه چیز آن سفید است، به شدت کلافه و خسته میشود. بنابراین بهتر است با مشورت و کمک از طراحان حرفه ای از رنگ کرم به صورت نامحسوس تنها برای شکستن حس سردی رنگ سفید در طراحی داخلی کلینیک روانشناسی استفاده کنید.
- رنگ آبی: در میان تمامی رنگ های آرامش بخش، رنگ آبی یادآور آبی آسمان و آرامش دریاست. رنگ آبی هر کسی را به یاد صافی و زیبایی روز میاندازد و احساس خوبی را در افراد به وجود میآورد.
- رنگ سبز: طراحان رنگ سبز را یک رنگ ایده آل برای طراحی داخلی کلینیک های روانشناسی و روانپزشکی معرفی میکنند و استفاده از این رنگ را به تمام مراکز درمانی توصیه میکنند. رنگ سبز علاوه بر اینکه موجب آرامش و کاهش استرس و اضطراب در بیماران میشود، قدرت تمرکز و دقت را هم چندین برابر میکند. در واقع به همین خاطر است که بیشتر دکوراسیون اتاق های عمل و جراحی به رنگ سبز است. بنابراین شما هم میتوانید از تاثیرات مثبت رنگ سبز در طراحی داخلی اتاق مشاوره خود استفاده کنید.
- رنگ صورتی: رنگ صورتی هم مانند رنگ های آبی و سبز جزء رنگ های آرامشبخش و لطیف شناخته میشود و به همین دلیل است که از این سه رنگ برای لباس های بیماران در مراکز درمانی استفاده میکنند تا روحیه آن ها را بالا ببرند.
- رنگ قهوه ای: رنگ قهوه ای از ترکیب سه رنگ قرمز، زرد و سیاه به دست میآید. دقیقا همان سه رنگی که برای دکوراسیون داخلی و بازسازی کلینیک روانشناسی اصلا توصیه نمیشدند. اما پس چرا رنگ قهوهای برای کلینیک روانشناسی توصیه میشود؟ در واقع رنگ قهوه ای، انرژی و تحرک سه رنگ قرمز، زرد و نارنجی را با سردی رنگ سیاه خنثی کرده و به تعادل خوبی میرساند و به همین دلیل تاثیر مثبتی بر روحیه افراد میگذارد. از طرف دیگر رنگ قهوهای، رنگ چوب است و چوب به عنوان نمادی از طبیعت، احساس افسردگی را از اشخاص دور میکند و به آن ها آرامش میبخشد. به همین دلیل شما میتوانید از رنگ قهوهای برای طراحی داخلی کلینیک روانپزشکی خود استفاده کنید.
اگر از این نوشته لذت بردید و تمایل به کسب اطلاعات بیشتر داشتید، میتوانید با شماره ۰۹۱۲۸۲۵۱۲۵۲ تماس بگیرید و از مشاوره کاملا رایگان متخصصان گریت کابینت در زمینههایی مانند طراحی دکوراسیون آشپزخانه، تعمیرات و بازسازی آشپزخانه، سفارش و خرید انواع کابینت آشپزخانه و هر مورد و سوال دیگری استفاده کنید!